Zakochałam się w tej zupce. Jest smaczna, pożywna i wykwintna.
Składniki:
- bulion drobiowy lub warzywny
- 3 pory - białe części
- 1 cebula
- pół marchewki
- 1-2 ziemniaki
- 100 g serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- grzanki
- prażona cebulka
Posiekany por dusimy w garnku na niewielkim ogniu wraz z pokrojoną drobno cebulą oraz posiekany lub przeciśnięty czosnek. Gdy składniki zmiękną dodajemy bulion, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy także serek śmietankowy do rozpuszczenia. Gdy warzywa zmiękną miksujemy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzem i zagotowujemy. Na tym etapie w zależności od smaku możemy dodać także ziół prowansalskich oraz jeśli przygotowaliśmy wywar mięsny to zmiksować także części ugotowanego mięsa np. mięso ze skrzydełek.
Podajemy z grzankami gotowymi lub przygotowanymi samodzielnie z podsmażonego chleba pokrojonego w kostkę oraz z dodatkiem prażonej cebulki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz