Pizza z mozarellą bazyliową bez GMO Zotarella na spodzie z cukinii. Smaczna, lekka, trochę inna niż tradycyjna pizza, ale równie dobra!
Składniki
Spód:
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- ok. 50 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- do smaku sól pieprz
Wierzch:
- 1 kulka mozzarelli Zotarella z bazylią bez GMO
- świeża bazylia
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolic. Zostawic na kilka minut, a następnie wycisnąć sok. Do cukinii dodać jajko, mąkę, otręby, siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną cukinię wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na cienki placek. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut z grzałką góra - dół. Zarumieniony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy plastry sera mozarella. Wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut. Smacznego :)
Zottarella, to ser mozzarella produkowany przez firmę Zott według włoskiej receptury. Zottarella zanurzona jest w solonej zalewie, która chroni ser przed wyschnięciem. Zottarella oferuje szerokie i ciekawe zastosowanie w nowoczesnej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz