Domowe batoniki Bounty
Składniki:
·
200 g wiórek kokosowych
·
Mleko słodzone skondensowane zagęszczone (ok. pół puszki)
·
2 tabliczki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Do miski wsypać wiórki kokosowe. Dolać mleko i
mieszać, aż składniki się zlepią, a formowane kuleczki nie będą się rozpadać.
Układać na blachę lub tacę.
Przygotować w kąpieli wodnej czekoladę. Do garnka
wlać wodę do wysokości 1/4 i zagotować. Na garnek położyć miskę metalową, do
której wrzucić kostki czekolady i poczekać do rozpuszczenia. Batoniki maczać w
czekoladzie i odkładać do stwardnienia czekolady.
Mało składników, troszkę więcej roboty, a efekt
powalający! Smakują o wiele lepiej niż oryginalne Bounty.
Kokosowe placuszki z ricotty
Składniki
·
0,5 szklanki mąki pszennej
·
0,75 szklanki mąki kokosowej
·
3 łyżki cukru pudru
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
250 g serka ricotta
·
2 jajka
·
około 1 szklanki mleka
·
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie
• Wymieszaj suche składniki. Dodaj serek, jajka,
mleko i połącz składniki w gęstą jednolitą masę.
• Rozgrzej patelnię wraz z olejem kokosowym,
nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównaj jego powierzchnię
i smaż na średnim ogniu do czasu aż się zarumienią z obu stron.
Można jeść same lub z dowolnymi dodatkami. Będą
bardzo kruche, ale jednocześnie zwarte. Dobre na ciepło, ale osobiście uważam,
że jeszcze lepsze na zimno.
Smacznego!
No takie kokoski to bym zjadła, mniami, placuszki już mniej ;)
OdpowiedzUsuńBatoniki są naprawdę wciągające :D szybciutko znikają
Usuń