Maślana chałka z kruszonką
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na chałkę drożdżową, którą robiłam pierwszy raz. Muszę przyznać, że chałka kojarzy mi się bardzo dobrze: z dzieciństwem, kubkiem ciepłego kakao i weekendowymi słodkimi śniadaniami. Zawsze jednak brakowało mi czasu na jej zrobienie, aż do dziś ;)
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej (dałam ok. 600 g mąki tortowej)
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
1. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże.
2. Posypujemy drożdże łyżką cukru i zalewamy 4 łyżkami letniego mleka.
3. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 min.
4. W tym czasie podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego masło do rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
5. Do mąki z drożdżami dodajemy cukier, sól i przestudzone mleko z masłem.
6. Zagniatamy całość na elastyczne ciasto.
7. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
10. Ciasto dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki, które zaplatamy w warkocz i umieszczamy na blasze.
11. Odstawiamy chałkę na ok. 20 min do wyrośnięcia.
12. Chałkę smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką.
13. Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka do posmarowania chałki
1. Składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy je palcami do połączenia.
2. Po uformowaniu chałki posypujemy kruszonką jej wierzch i wkładamy do piekarnika.
Mięciutka, pachnąca masłem chałka gotowa! Smacznego :)
Wygląda przepysznie. Smacznego:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń