Pyszne ciasto Sernikobrownie czyli spód z ciasta brownie z dodatkiem twarogu na wierzchu :) przepis znalazłam tutaj :) zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo lubię gdy brownie ma wyrazisty smak gorzkiej czekolady, a sernik smakuje serem ;) Robi się je bardzo szybko i co najważniejsze - nie potrzeba miksera.
Składniki
masa czekoladowa:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 75 g mąki pszennej
masa twarogowa:
- 250 g twarogu sernikowego
- 70 g cukru
- 1 jajko
Wykonanie
Masło, czekoladę oraz cukier przełożyć do rondelka i rozpuścić razem. Dodać do garnka mąkę i wymieszać. Wbić jajka i szybko zmieszać.
Odłożyć ok. pół szklanki ciasta, a resztę wyłożyć do foremki o wielkości 20/20 cm.
Twaróg zmieszać z cukrem i jajkiem, a następnie wyłożyć na ciasto czekoladowe. Na to nałożyć odłożone ciasto czekoladowe. Widelcem przemieszać ser z nałożonym ciastem.
Piec w 180 stopniach (grzałka góra/dół) przez około 50 minut.
Smacznego :)
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam przepis :)
Usuń