Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 31 stycznia 2016

Babeczki marchewkowe z jogurtem i olejem rzepakowym


Przedstawiam Wam moje ulubione marchewkowe babeczki - bardzo pożywne, sycące i zdrowe!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklani otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub pokruszonej laski wanilii
  • 1 szklanka startej marchewki


Przepis jest banalnie prosty, bo wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę. Nałożyć do foremek i wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia, czyli około 30 minut.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto dodawać go do swoich wypieków, dań i potraw. Jest też niedoceniany, bo wszędzie króluje oliwa z oliwek, a my mamy takie cudowne oleje u siebie.


Mąki pszennej zwykłej już nie używam, wybieram orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą. Do tego otręby, które zawierają dużo błonnika.

Marchewka - ja uwielbiam ją sobie przegryzać na surowo i choć jest warzywem jest pysznie słodka.

Jogurt naturalny to również produkt warty wykorzystania w kuchni, nie tylko do dressingów czy musli.

Dzięki jogurtowi, oliwie i marchewce, czyli dużej zawartości mokrych składników babeczki są wilgotne w środku i mięciutkie. I pachną apetycznie cynamonem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz