Babeczki piaskowe
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno.
2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
3. Do powstałej masy przesiać przez sito mąkę tortową i ziemniaczaną. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Następnie dodać ubite białka i wymieszać do utworzenia jednolitej konsystencji.
4. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. pół godziny w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Zamiast babeczek można upiec standardową babkę pisakową w dużej formie, wtedy czas pieczenia należy wydłużyć do około jednej godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz