Łączna liczba wyświetleń

sobota, 11 kwietnia 2020

Przepis na bułeczki cynamonowe


Bułeczki cynamonowe czyli aromatyczne cinnamon rolls :)

CIASTO:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 białko jajka + 2 łyżki mleka

NADZIENIE:

  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • opcjonalnie: skórka starta z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Natomiast drożdże instant wsypać do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 5 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól - wymieszać. Wlać mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka. Wszystko wymieszać.
3. Wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtko, a po chwili masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste.
4. Przykryć ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać je przez chwilę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru i startej skórki cytryny.
6. Zawinąć ciasto w roladkę i każdą pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszce z piekarnika. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym białkiem jaja z mlekiem.
8. Piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem.

Smacznego!

1 komentarz: