Bułeczki cynamonowe czyli aromatyczne cinnamon rolls :)
CIASTO:
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g miękkiego masła
- do posmarowania: 1 białko jajka + 2 łyżki mleka
NADZIENIE:
- 70 g masła
- 20 g cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- opcjonalnie: skórka starta z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Natomiast drożdże instant wsypać do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 5 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól - wymieszać. Wlać mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży i resztę mleka. Wszystko wymieszać.
3. Wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtko, a po chwili masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste.
4. Przykryć ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać je przez chwilę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru i startej skórki cytryny.
6. Zawinąć ciasto w roladkę i każdą pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Wszystkie ułożyć na dużej blaszce z piekarnika. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym białkiem jaja z mlekiem.
8. Piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem.
Smacznego!
Polecam ten przepis, robiłam już 3 razy w ostatnim czasie ;)
OdpowiedzUsuń