Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 marca 2020

Maślana chałka z kruszonką



Maślana chałka z kruszonką

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na chałkę drożdżową, którą robiłam pierwszy raz. Muszę przyznać, że chałka kojarzy mi się bardzo dobrze: z dzieciństwem, kubkiem ciepłego kakao  i weekendowymi słodkimi śniadaniami. Zawsze jednak brakowało mi czasu na jej zrobienie, aż do dziś ;)

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (dałam ok. 600 g mąki tortowej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli

1. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże.
2. Posypujemy drożdże łyżką cukru i zalewamy 4 łyżkami letniego mleka.
3. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 min.
4. W tym czasie podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego masło do rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
5. Do mąki z drożdżami dodajemy cukier, sól i przestudzone mleko z masłem.
6. Zagniatamy całość na elastyczne ciasto.
7. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
10. Ciasto dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki, które zaplatamy w warkocz i umieszczamy na blasze.
11. Odstawiamy chałkę na ok. 20 min do wyrośnięcia.
12. Chałkę smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką.
13. Pieczemy ok 35-40 min w 180 stopniach.



Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki mleka do posmarowania chałki


1. Składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy je palcami do połączenia. 
2. Po uformowaniu chałki posypujemy kruszonką jej wierzch i wkładamy do piekarnika. 



Mięciutka, pachnąca masłem chałka gotowa! Smacznego :)

3 komentarze: