Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasto jogurtowe

Szybkie, proste i smaczne :) Ciasto jogurtowe bazuje na niewielu składnikach, nie wymaga specjalnych przegotowań i tylko chwilę cierpliwości przy pieczeniu. Idealne na deser do kawy czy herbaty.


Składniki:
1 jogurt naturalny 200g
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
aromat waniliowy - kilka kropel
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka oleju roślinnego

Suche składniki razem mieszamy, następnie dodajemy mokre. Wystarczy wszytko razem wymieszać łyżką na jednolitą masę.
Przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut do zarumienienia.

Troszkę podobne w smaku do biszkopta i do babki. Na zewnątrz kruche i chrupiące, wewnątrz miękkie i pulchniutkie.

Poniżej przedstawiam wersję bazową, najprostszą i najszybszą. Oczywiście można wzbogacić je czym tylko zechcemy np. owocami, orzechami, dodać kakao, posypać cukrem pudrem itd.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz