Przedstawiam Wam moje ulubione marchewkowe babeczki - bardzo pożywne, sycące i zdrowe!
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklani otrębów owsianych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kilka kropel aromatu waniliowego lub pokruszonej laski wanilii
- 1 szklanka startej marchewki
Przepis jest banalnie prosty, bo wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę. Nałożyć do foremek i wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia, czyli około 30 minut.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto dodawać go do swoich wypieków, dań i potraw. Jest też niedoceniany, bo wszędzie króluje oliwa z oliwek, a my mamy takie cudowne oleje u siebie.
Mąki pszennej zwykłej już nie używam, wybieram orkiszową lub pszenną pełnoziarnistą. Do tego otręby, które zawierają dużo błonnika.
Marchewka - ja uwielbiam ją sobie przegryzać na surowo i choć jest warzywem jest pysznie słodka.
Jogurt naturalny to również produkt warty wykorzystania w kuchni, nie tylko do dressingów czy musli.
Dzięki jogurtowi, oliwie i marchewce, czyli dużej zawartości mokrych składników babeczki są wilgotne w środku i mięciutkie. I pachną apetycznie cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz