Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 20 listopada 2016

Kokosowe słodkości - domowe batoniki i placuszki z ricotty



Domowe batoniki Bounty

Składniki:
·         200 g wiórek kokosowych
·         Mleko słodzone skondensowane zagęszczone (ok. pół puszki)
·         2 tabliczki czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
Do miski wsypać wiórki kokosowe. Dolać mleko i mieszać, aż składniki się zlepią, a formowane kuleczki nie będą się rozpadać. Układać na blachę lub tacę. 
Przygotować w kąpieli wodnej czekoladę. Do garnka wlać wodę do wysokości 1/4 i zagotować. Na garnek położyć miskę metalową, do której wrzucić kostki czekolady i poczekać do rozpuszczenia. Batoniki maczać w czekoladzie i odkładać do stwardnienia czekolady.

Mało składników, troszkę więcej roboty, a efekt powalający! Smakują o wiele lepiej niż oryginalne Bounty.




Kokosowe placuszki z ricotty

Składniki
·         0,5 szklanki mąki pszennej
·         0,75 szklanki mąki kokosowej
·         3 łyżki cukru pudru
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         250 g serka ricotta
·         2 jajka
·         około 1 szklanki mleka
·         olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie
• Wymieszaj suche składniki. Dodaj serek, jajka, mleko i połącz składniki w gęstą jednolitą masę.
• Rozgrzej patelnię wraz z olejem kokosowym, nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównaj jego powierzchnię i smaż na średnim ogniu do czasu aż się zarumienią z obu stron.
Można jeść same lub z dowolnymi dodatkami. Będą bardzo kruche, ale jednocześnie zwarte. Dobre na ciepło, ale osobiście uważam, że jeszcze lepsze na zimno.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. No takie kokoski to bym zjadła, mniami, placuszki już mniej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki są naprawdę wciągające :D szybciutko znikają

      Usuń