Łączna liczba wyświetleń

piątek, 5 czerwca 2020

Przepis na Sernikobrownie



Pyszne ciasto Sernikobrownie czyli spód z ciasta brownie z dodatkiem twarogu na wierzchu :) przepis znalazłam tutaj :) zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo lubię gdy brownie ma wyrazisty smak gorzkiej czekolady, a sernik smakuje serem ;) Robi się je bardzo szybko i co najważniejsze - nie potrzeba miksera.

Składniki
masa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej

masa twarogowa:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 70 g cukru
  • 1 jajko


Wykonanie
Masło, czekoladę oraz cukier przełożyć do rondelka i rozpuścić razem. Dodać do garnka mąkę i wymieszać. Wbić jajka i szybko zmieszać.
Odłożyć ok. pół szklanki ciasta, a resztę wyłożyć do foremki o wielkości 20/20 cm.
Twaróg zmieszać z cukrem i jajkiem, a następnie wyłożyć na ciasto czekoladowe. Na to nałożyć odłożone ciasto czekoladowe. Widelcem przemieszać ser z nałożonym ciastem.
Piec w 180 stopniach (grzałka góra/dół) przez około 50 minut.
Smacznego :)

2 komentarze: