Szybkie miękkie pierniczki świąteczne
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 100 g (pół kostki) masła
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto, a jeśli będzie klejące podsypać mąką.
Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ulubione kształty.
Ułożyć na blaszce, piec w 180 stopniach przez około 10 minut.
Po wystudzeniu można udekorować lukrem, ale ja bardzo lubię te bez lukru, ponieważ w tej wersji są też wystarczająco słodkie.
Polecam, są pyszne :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz