Łączna liczba wyświetleń

sobota, 12 maja 2012

Czekolada & kokos

W sam raz dla łasuchów ;)

Dziś postanowiłam spróbowac nowego i szybkiego ciasta. Z ciast szczególnie uwielbiam babki, te z paczki i te robione samodzielnie. Wariacja na temat kokosów zawsze mnie zachęcała (np. w postaci ciasta Rafaello), dlatego też sięgnęłam po tę babkę. Są jeszcze z płatkami czekolady, czyli w stylu straciatella i podwójna czekolada na wzór Brownie.
Pudełko takiego ciasta w proszku kosztowało około 8 zł i  foremeczka jest dosyć mała... ale gdyby takie babki rozłożyć na czynniki pierwsze ;) to z powodzeniem znajdziemy przepis na podstawową babkę kakaową + można skorzystać z proponowanych dodatków do niej takich jak wiórki kokosowe, kawałeczki czekolady starte na tarce lub rozpuścić czekoladę i dodać ją do środka lub na wierzch. Co kto lubi ;)



Przykładowy przepis na powyższą babkę do samodzielnego wykonania.

Składniki

Jaja, 5 sztuk
Mąka pszenna, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
bydynie czekoladowe, 3 opakowania
kakao, 1 lyżka
margaryna, 1 kostka
cukier, 1 szklanka

Opis przygotowania (ok 90 min)


Mąkę, proszek do pieczenia, budynie i kakao przesiać do miseczki. Margarynę roztopić na małym ogniu. Jaja ubić z cukrem na jasną masę, dodawać, ciągle ubijając, mąkę z proszkiem, budyniami i kakao. Ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopioną margarynę, miksować, dopóki nie połączy się z masą. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć masę kokosową na wgłębieniu w cieście do około 2 cm. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku - około godziny.

Masa kokosowa

woda, 1 łyżka
białko z jajka, 2 sztuki
wiórki kokosowe
cukier puder

Opis przygotowania

Białko ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką wody. Do piany dodajemy wiórki kokosowe i cukier puder. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

1 komentarz: