Łączna liczba wyświetleń

środa, 9 października 2019

Chałwowe ciasteczka z pastą tahini i sezamem



Dawno nie było u mnie żadnego przepisu, a  że natrafiłam na bardzo szybkie ciasteczka, to musiałam je koniecznie zrobić i podzielić się z Wami przepisem. Idealne na jesienne poranki i wieczory, bardzo kruche i aromatyczne. Prawie jak chałwa w smaku, ale są o wiele bardziej delikatne i mniej słodkie.

Składniki:
- 0,5 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 0,5 kostki masła (100 g) w temperaturze pokojowej
- sezam do dekoracji

Wykonanie: 
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ręcznie. Z ciasta formować nieduże kulki, spłaszczyć w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka obsypać sezamem dociskając go. Piec w temperaturze 200°C przez max. 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blasze do wystudzenia.

Smacznego!

1 komentarz: