Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 31 sierpnia 2014

Zupa krem z pora




Zakochałam się w tej zupce. Jest smaczna, pożywna i wykwintna.

Składniki:

  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 3 pory - białe części
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1-2 ziemniaki
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • grzanki 
  • prażona cebulka


Posiekany por dusimy w garnku na niewielkim ogniu wraz z pokrojoną drobno cebulą oraz posiekany lub przeciśnięty czosnek. Gdy składniki zmiękną dodajemy bulion, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy także serek śmietankowy do rozpuszczenia. Gdy warzywa zmiękną miksujemy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzem i zagotowujemy. Na tym etapie w zależności od smaku możemy dodać także ziół prowansalskich oraz jeśli przygotowaliśmy wywar mięsny to zmiksować także części ugotowanego mięsa np. mięso ze skrzydełek. 

Podajemy z grzankami gotowymi lub przygotowanymi samodzielnie z podsmażonego chleba pokrojonego w kostkę oraz z dodatkiem prażonej cebulki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz