Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi |
Składniki:
120 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 jajo
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady deserowej
50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój na malutkie kawałki. Miękkie masło
utrzyj z cukrem, używając miksera, dodaj jajko, wymieszaj, stopniowo dodawaj
też mąkę, cały czas mieszaj ciasto. Na samym końcu do masy dodaj orzechy i
czekoladę, wymieszaj tym razem łyżką. Z masy formuj małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko
spłaszcz łyżką (zachowaj odstępy, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną”). Piecz
około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis znalazłam w Pysznym 25. Ciasteczka są smakowite, o wiele lepsze niż tego rodzaju kupowane w sklepach. Czuć w nich wyraźnie smak czekolady, orzechów (dałam troszkę więcej) i masła. Z tego przepisu wyjdzie akurat równa liczba ciasteczek na dużą blachę.
Trzeba będzie wypróbować. W sam raz na Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńOj tak :) takie do pochrupania w sam raz :) zachęcam do robienia, bo są proste i szybkie.
OdpowiedzUsuńprzypominają pieguski ;P
OdpowiedzUsuń