Składniki na biszkopt:
- 7 jajek, osobno żółtka i białka
- 1,5 szklanki cukru zwykłego
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania biszkopta:
Białka ubijamy na sztywno z połową cukru. Następnie ubijamy żółtka na pulchną masę, dodając resztę cukru. Do ubitych żółtek dodajemy olej, mąkę z proszkiem a na końcu delikatnie łączymy z białkami. Wylewamy ciasto do większej formy 25×40 i pieczemy 40 minut w dolnej części piekarnika nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na pół.
Masa śmietanowo-galaretkowa:
- 600 gram śmietany 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 różnokolorowe galaretki
Sposób przygotowania masy:
Na początek rozpuszczamy dwie galaretki w dwóch różnych pojemnikach. Czekamy aż stężeje. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, na końcu dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczoną w pół szklanki wody (żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i schładzamy ją przed dodaniem do bitej śmietany). Kiedy galaretka jest już gotowa, kroimy ją w drobną kostkę i dodajemy do bitej śmietany. Całość wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko stężało (łatwiej wtedy będzie przekładać biszkopt). Kiedy masa nie będzie już taka lejąca, możemy przekładać biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz