czwartek, 13 września 2012
Cynamonowe serduszka z ciasta francuskiego
Bardzo szybko i łatwo można zrobić takie śliczne serduszka 'ala ślimaczki, bo jest to moja zmodyfikowana ich wersja. Wyjątkowe w smaku, a dodatkowo o pięknym zapachu cynamonu i z karmelizowanym cukrem.
Składniki:
ciasto francuskie (opakowanie)
pół szklanki drobnego cukru trzcinowego "dark muscovado"
1 łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
Cukier wymieszać z cynamonem. Ja dodałam ciemny cukier, bo jest on idealny do ciemnych ciast, tutaj poprawił kolor cynamonu i sprawił, że "nadzienie" było wyraziste w kolorze jak i w smaku.
Ciasto lekko rozwałkowane położyć na oprószonej mąką powierzchni. Następnie należy posypać je cukrem i cynamonem. Można go lekko dociskać łyżką do ciasta. Złożyć na pół. Znowu posypać cukrem i każdą połowę złożyć na pół. Czynność tę należy powtarzać, aż ciasto zostanie złożone do postaci podłużnego prostokąta o wysokości kilku centymetrów. Ciasto złożone w prostokąt pokroić na małe kwadraciki. Tak wycięte kwadraty należy obrócić środkiem na wierz i przycisnąć ręką, aby się rozłożyło i formować w kształt serduszka. Układać je na blaszce posmarowanej tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz