Ciasteczka własnej roboty smakują podwójnie i są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Ich plusem jest to, że są bardzo proste, łatwe w wykonaniu, nie zawierają sztucznych ulepszaczy smaku i możemy tak naprawdę pozwolić sobie na dowolność smaku i kształtu, nie wspominając o ozdabianiu.
Na dziś Ciasteczka cytrynowe
Składniki :
- 25 dag miękkiego masła
- skórka starta z cytryny
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wycinać ciasteczka i układać na blasze w niedużych odstępach . Piec około 5-10 minut w temperaturze 190 C. Studzić na kratce. Udekorować wg uznania.
Jako polewy użyłam czekolady rozpuszczonej na parze z dodatkiem kilku łyżek mleka lub śmietanki do kawy. Posypane posypką kolorową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz