Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 września 2012

Cytrynowe ciasteczka


Ciasteczka własnej roboty smakują podwójnie i są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Ich plusem jest to, że są bardzo proste, łatwe w wykonaniu, nie zawierają sztucznych ulepszaczy smaku i możemy tak naprawdę pozwolić sobie na dowolność smaku i kształtu, nie wspominając o ozdabianiu.

Na dziś Ciasteczka cytrynowe 



Składniki :

  • 25 dag miękkiego masła
  • skórka starta z cytryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wycinać ciasteczka i układać na blasze w niedużych odstępach . Piec około 5-10 minut w temperaturze 190 C. Studzić na kratce. Udekorować wg uznania.

Jako polewy użyłam czekolady rozpuszczonej na parze z dodatkiem kilku łyżek mleka lub śmietanki do kawy. Posypane posypką kolorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz