Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 6 września 2012

Wykwintne tosty z patelni z sosem do kanapek

Kolejna odsłona sosów Tarsmak, które dostałam od Uroda i Zdrowie. Dziś testuję sos kanapkowy - zastosowanie do wszelkich kanapek. Dodaje smaku i sprawia, że kanapki nie są suche.

Czas na przepis - przedstawiam dwie wersje: pierwsza dla wegetarian i druga dla mięsolubnych ;)


Tosty z patelni z serem camembert i oliwkami
Kromkę tostowego chleba smarujemy masłem, nakładamy na to ser camembert oraz oliwki, a następnie wszystko przykrywamy drugą kromką chleba. Tak przygotowaną kanapkę obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoto. Tosty podajemy z sosem kanapkowym lub sosem czosnkowym.



Tosty z patelni z szynką szwarcwaldzką, serem żółtym i oliwkami
Procedura taka sama jak powyżej, tylko do środka wkładamy po plasterku szynki, żółtego sera i oliwki. Tosty polewamy ulubionym sosem.


Oliwki, sos, szynka i ser balansują odpowiednio smak i nadają kanapce wyrazistości. W szybki sposób możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem o niecodziennym smaku. Kombinacja jest tak naprawdę dowolna i zależy od upodobania.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię tosty, ale zawsze jadłam w tej najprostszej postaci (ser żółty, szynka, ewentualnie pomidor), muszę spróbować innych propozycji. Wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń