Łączna liczba wyświetleń

środa, 31 października 2012

Przysmaki z dyni na Halloween


Dynia - kojarzy się nieodzownie z Halloween (obchodzone 31 października czyli dziś!), bo jest to jesienne warzywo, który nie tylko wygląda ciekawie, ale równie ciekawie smakuje. Z dyni można zrobić niemalże wszystko - od obiadu, poprzez deser, a na dekoracji kończąc. Ale dynia jest dobrym pomysłem na smaczne danie nie tylko tego jednego dnia. Warto przyrządzać ją w okresie jesiennym chociażby dlatego, że jest zdrowa i zawiera wiele witamin (zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy C, E, PP, z grupy B w tym kwas foliowy, błonnik i beta-karoten), a także jest niskokaloryczna. 
Dla podtrzymania halloween'owego nastroju ugotowałam dziś zupę krem z dyni oraz ciasto dyniowe. Muszę przyznać, że to moje pierwsze kulinarne zetknięcie się z dynią. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam i nie przyrządzałam. 

Cukierek albo psikus... albo Ciasto dyniowe

Składniki:
- 0,5 kg dyni obranej ze skórki
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 4 jaka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- 200 g margaryny
- łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:
Dynię ucieramy na tarce na małych oczkach. Przesiewamy do miski mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon. Wbijamy jajka i dodajemy rozpuszczoną margarynę i dynię. Wszystko dobrze mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i wstawiamy ciasto. Pieczemy około godziny.
Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania, ja posypałam cukrem pudrem.



Zupa krem z dyni odstraszająca potwory i wampiry

Składniki:
- 500 g surowej dyni
- mała cebula pokrojoną w kostkę
- ok 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
- 1 łyżeczka curry
- sól
- cukier
- pieprz
- odrobina oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku (dla odważnych 4 i więcej)

Przygotowanie:
Na oleju słonecznikowym należy zeszklić cebulę i posiekany drobno czosnek (2 ząbki). Dodać na patelnię obraną dynię pokrojoną w niewielką kostkę. Delikatnie obsmażyć obsmażyć, dodać curry i wymieszać. 
Po kilku minutach dynię z cebulą i czosnkiem w curry dodać do wywaru warzywnego/mięsnego i gotować, aż dynia będzie miękka. Wszystko należy dokładnie zmiksować blenderem na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dla odważnych i lubiących czosnek należy wycisnąć przez praskę dodatkową porcję na sam konie gotowania. Dlaczego nazwałam tą zupę odstraszającą wampiry i potwory? No właśnie ze względu na dużą ilość aromatycznego i intensywnego czosnku ;) 
Zupy kremy najlepiej sprawdzają się podawane z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jeśli jednak nie mamy takich gotowych, możemy samodzielnie przyrządzić grzanki.




Udanego i smacznego Halloween :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz